Warmtepompboiler
De manier waarop een warmtepompboiler werkt, is even geniaal als eenvoudig. Hij haalt gewoon warmte uit de lucht en gebruikt die om water op te warmen. Ook een koelkast past hetzelfde principe toe, maar dan omgekeerd. Het is dus geen nieuwe techniek, maar wel één die uitblinkt in energie-efficiëntie. Wanneer de warmtepomp zelf het water niet genoeg opwarmt, wordt een elektrische weerstand ingeschakeld die in de warmtepompboiler is geïntegreerd.
Toenemende populariteit
Warmtepompboilers winnen hoe langer hoe meer aan populariteit. En dat is niet verwonderlijk als je hun rendement bekijkt. Voor de productie van warm water behoren ze tot de voordeligste oplossingen die op de markt verkrijgbaar zijn. In vergelijking met een traditionele elektrische boiler verbruiken warmtepompboilers tot wel 3x minder stroom, en dit ondanks een hogere aankoopprijs. Een warmtepompboiler is vooral interessant voor wie meer dan 100 liter warm water per dag verbruikt. Hier geldt de regel: hoe groter het warmwaterverbruik, hoe interessanter een warmtepompboiler.
Duurzame energie
Heeft u een voorliefde voor duurzame energie, maar minder voor zonnepanelen op uw dak? Dan is een warmtepompboiler een interessante oplossing. U bespaart tot wel 75% op uw energiefactuur! Een weldaad dus voor uw bankrekening en het milieu.
Werking
Een warmtepompboiler zuigt omgevingswarmte aan. Je moet hem plaatsen in een ruimte waar restwarmte aanwezig is (bijvoorbeeld een kelder) om een optimaal rendement te verkrijgen. Een standaard model kan een voorraad van 200 tot 300 liter water opwarmen. Als je een warmtepompboiler in een bestaande woning integreert, komt er quasi geen kap- en breekwerk aan te pas. Daarom leent het systeem zich perfect voor de vervanging van een oude elektrische boiler.
Voordelen warmtepompboiler
Een warmtepompboiler biedt verschillende voordelen:
- Voordelige en milieuvriendelijke opwarming van water
- Verbruikt tot 3x minder stroom dan een elektrische boiler
- Perfect aansluitbaar op zonnecollectoren
- 1 KWH verbruikte stroom levert 3,7 KWH energieopbrengst
Warmtepompboiler: prijs en terugverdientijd
Als je beslist om een warmtepompboiler te plaatsen, moet je uitgaan van een prijs van ongeveer 3.500 €. De terugverdientijd hangt af van de hoeveelheid warm water die je verbruikt. Een warmtepompboiler hoort thuis in het rijtje van milieuvriendelijke en energie-efficiënte oplossingen met een hoog rendement. Hij is ook ideaal om te combineren met andere vormen van hernieuwbare energie.